Indaad

Terug naar overzicht

Schuldeisers mogen cliënten niet armer maken


Er komen meer regels voor schuldeisers om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen dieper in de schulden raken. Het doel is om onnodige opstapeling van incasso’s te voorkomen. Schuldeisers moeten beter hun best doen om de cliënt niet arm te claimen.

Het kabinet wil het bestaansminimum beter beschermen van mensen die in de schulden zitten of dreigen te raken. Besloten is dat ook overheidsinstanties aansluiten op het beslagregister. Dat register moet ervoor zorgen dat mensen niet worden overladen met incassomaatregelen en voldoende geld over houden om rond te komen. Het kabinet heeft ook bepaald dat de Belastingdienst het kindgebonden budget van zo’n 40.000 alleenstaande ouders niet aanpakt.

Beslagvrije voet

De ministerraad stemde vrijdag 12 december 2014 in met een voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Belangrijke stap is dat aan schuldeisers wordt opgelegd om de zogenoemde beslagvrije voet te respecteren door aan te sluiten bij het beslagregister. De beslagvrije voet is een vastgesteld bedrag voor het minimale levensonderhoud en waarop geen beslag mag worden gelegd. Het gaat om 90 procent van de bijstand.

Per jaar zoeken ruim 100.00 mensen hulp voor problematische schulden. Bij een derde van de aanvragers zijn de schulden onoplosbaar. Waarom worden problematische schulden niet opgelost?

Schuldincasso

Het beslagregister is bedoeld om opgelegde beslagen – schuldincasso’s – per cliënt inzichtelijk te maken en op die manier te vermijden dat mensen met schulden helemaal niets meer over houden. Het komt namelijk steeds vaker voor, blijkt uit onderzoek, dat schuldeisers wel aan de beslagvrije voet komen, omdat ze van elkaar niet weten hoeveel geld ze tegelijkertijd bij een cliënt claimen.

Gerechtsdeurwaarders

Uit onderzoeken van de Ombudsman blijkt dat zowel deurwaarders als overheidsinstanties de beslagvrije voet nogal eens te laag vaststellen, waardoor mensen onder het bestaansminimum zakken. In de loop van volgend jaar gaan gerechtsdeurwaarders met het beslagregister werken. Op die manier moet de beslagvrije voet van de schuldenaar beter worden gewaarborgd en worden stijgende incassokosten, omdat cliënten niet kunnen betalen, voorkomen.

Kindgebonden budget

In het kader van het schuldenbeleid zal ook de Belastingdienst het kindgebonden budget van zo’n 40.000 alleenstaande ouders ongemoeid laten. De toeslagen worden niet verrekend met geld dat eerder te veel werd uitgekeerd. De Belastingdienst wil zo voorkomen dat de gezinnen onder het bestaansminimum komen.

Visie

Verder zal het kabinet begin komend jaar een “visie” opstellen, waarin duidelijk gemaakt wordt onder welke voorwaarden de rijksoverheid haar incasso moet gaan uitvoeren. Dat moet leiden tot betere samenwerking en afstemming tussen overheidspartijen met als doel de beslagvrije voet van mensen beter te beschermen.

Bron: www.zorgwelzijn.nl

Datum: 15 december 2014

Foto: ANP XTRA