Indaad

Terug naar overzicht

Gemeenten willen nieuwe afspraken met kabinet


Het VNG-bestuur wil met het kabinet over nieuwe voorwaarden praten om de nieuwe Wmo, Jeugdwet en de Participatiewet uit te voeren. Er moeten nieuwe afspraken komen om de financiële risico’s van gemeenten bij decentralisatie te tackelen.

Dat is de uitkomst van de het bestuursoverleg van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de overlegresultaat met staatssecretaris Van Rijn voor de decentralisatie. ‘Het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken,’ aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. ‘Het moment is aangebroken dat gemeenten zeggen: “Op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen.”

Ledenraadpleging

Gemeentekoepel VNG kreeg twee dagen geleden nog een “halt” toegeroepen van gemeenten toen de uitslag van een ledenraadpleging bekend werd. Van de ruim 300 gemeenten (van de 403) die reageerden, stemde 67 procent niet in met de plannen van staatssecretaris Van Rijn. En daarmee ook niet met het overlegresultaat dat de VNG vorige maand bereikte. Toen had de VNG haar leden overigens nog geadviseerd om in te stemmen.

Onvoldoende waarborgen

De VNG wil dat het kabinet, lees staatssecretaris Van Rijn, de regie neemt over de drie decentralisaties van Wmo, Jeugdzorg en participatie per 1 januari 2015. Verder vindt de VNG dat er onvoldoende waarborgen zijn samenwerking met zorgverzekeraars. Gemeenten zijn bang dat verzekeraars een deel van de verzorging van burgers naar de gemeenten willen afschuiven uit kostenoverwegingen: ‘Het gevolg is dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.’

Financiële risico’s

‘Gemeenten omarmen de gedachte van de decentralisatie zorg nog steeds’, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. ‘Gemeenten zijn al heel ver in de voorbereiding.’ Maar de VNG wil dat er meer geld komt voor overgangsmaatregelen: ‘De huidige budgettaire kaders kent overgangsrechten voor de burger, maar geen adequate overgangsmaatregelen voor de gemeenten.’ Dat leidt volgens de VNG tot: ‘voor gemeenten niet te dragen financiële risico’s’. Overigens heeft staatssecretaris Van Rijn in de nieuwe Wmo, die afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd, nog extra geld beloofd: Gemeenten krijgen 3,9 miljard euro voor de uitvoering van de wet.

Kabinet aan zet

VNG-voorzitter Jorritsma zegt de zorgen voor de decentralisatie nu bij het kabinet neer te leggen. ‘Wij verwachten een adequate reactie van het kabinet. Het kabinet is nu aan zet. Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen we dat zij daar de dupe van worden’.

Bron: www.zorgenwelzijn.nl

Amsterdam, 22 januari 2014