Indaad

Terug naar overzicht

Eigen GGZ-poli voor zorgmijders Zuidoost


Inwoners van Zuidoost lijken niet bereid het stadsdeel te verlaten voor geestelijke gezondheidszorg. Daarom opende Arkin afgelopen week polikliniek Ganzenhoef.

Door: Jop van Kempen 31 juli 2016 – Bron: www.parool.nl

Het is een voorzichtig begin. Vanaf deze week wordt er één dag per week behandeld in polikliniek Ganzenhoef. Na de zomer wil zorgaanbieder Arkin dat uitbreiden naar drie, en later naar vijf dagen. Mensen kunnen er terecht met uiteenlopende problemen: eetstoornissen, verslaving, angst, depressie en post-traumatische stress. Polikliniek Ganzenhoef biedt ook jeugd- en gezinszorg.

“Een belangrijke reden om de polikliniek in Zuidoost te openen, is dat er weinig psychologische voorzieningen zijn en dat de mensen die er wonen het stadsdeel nauwelijks verlaten,” zegt Annette Sanders, die de zakelijke kant van de polikliniek leidt.

Schaamte
Sanders baseert zich op gesprekken met huisartsen en andere hulpverleners, die dagelijks merken dat mensen met psychische problemen niet bereid zijn de Bijlmer te verlaten voor hulp. Zodoende zien huisartsen op hun spreekuur mensen terugkeren die ze eigenlijk zouden willen doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut.

“Deels heeft het niet willen reizen een financiële oorzaak,” aldus Sanders. “Soms speelt schaamte mee om onder de mensen te komen, zoals bij mensen met morbide obesitas. Maar het is verder moeilijk te verklaren waarom veel mensen uit Zuidoost niet naar andere stadsdelen willen voor een behandeling.”

Overtuigen
Een vanzelfsprekende vraag is of mensen wel psychologische hulp willen. En zo ja, hoe gemotiveerd ze dan zijn. Motivatie is immers een belangrijke voorwaarde voor het succes van een psychologische interventie. “De huisartsen die naar onze psychologen doorverwijzen en onze psychologen zelf hopen cliënten snel te kunnen overtuigen dat een behandeling gunstig is voor hen.”

Psychologen zijn vaak blank, deze cliënten gekleurd

Daartoe zoekt Arkin specifieke behandelaren. Psychologen zijn doorgaans blank, terwijl de cliënten in Zuidoost voornamelijk gekleurd zijn. “We zoeken voor Ganzenhoef dan ook psychologen met dezelfde culturele achtergrond,” zegt Sanders. “Vertrouwen is heel belangrijk in een behandelrelatie. Dat kan sneller ontstaan als behandelaar en cliënt dezelfde etniciteit hebben, al is dat niet noodzakelijk.”

De populatie in Zuidoost verschilt ook op andere gebieden van het Amsterdamse gemiddelde. Volgens de Amsterdamse gezondheidsmonitor kent Zuidoost in vergelijking met Amsterdam meer laagopgeleiden (39 procent versus 27) en meer minimahuishoudens (23 procent versus 17). Doorgaans hebben laagopgeleiden en minima meer psychische klachten. Het percentage volwassenen met ernstige psychische klachten ligt in Zuidoost dan ook boven het Amsterdamse gemiddelde (9 procent versus 7).

Foto: © Jean-Pierre Jans