Indaad

Terug naar overzicht

Sociaal Domein Amsterdam ‘niet toegankelijk genoeg’ voor licht verstandelijk gehandicapten


Het Sociaal Domein in Amsterdam is niet toegankelijk genoeg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat concludeert Toezicht Sociaal Domein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na eigen onderzoek.

Zo zouden afnemers van de zorg van het Sociaal Domein veel zelf moeten regelen om geholpen te worden. Dat blijkt voor licht verstandelijk gehandicapten vaak een lastige opgave.

Toezicht Sociaal Domein wil daarom dat het simpeler wordt gemaakt voor deze doelgroep bij het Sociaal Domein, dat onder andere hulp bij schoonmaken en schulden regelt.

Daarnaast concludeert de onderzoeksgroep dat werknemers opgeleid moeten worden om goed om te gaan met mensen met een verstandelijke beperking.

Geen reactie

In het kader van het onderzoek werden licht verstandelijk gehandicapten ingezet om met een zelf bedachte vraag aan te kloppen bij het Sociaal Domein.

Medewerkers vroegen vaak niet genoeg door of wisten geen gepaste oplossing voor het probleem waarmee de proefpersonen contact opnamen. Daarop werden ze veelvuldig doorgestuurd naar een collega, die het probleem ook niet oploste.

Ook bleek het contact aan de telefoon niet altijd even respectvol en vriendelijk te verlopen, concludeerden de onderzoekers. De verstandelijk gehandicapten die hun vraag via de mail stuurden, kregen geen enkele reactie.

Datum: 20 augustus 2018

Bron: Nu.nl

De resultaten van het onderzoek van Toezicht Sociaal Domein zijn hier te vinden.