Indaad

Terug naar overzicht

Let op je cliënt tijdens Ramadan


Moslims die medicijnen gebruiken en meedoen aan de Ramadan, lopen gezondheidsrisico’s. Weet waar je op moet letten bij je cliënten die een maand gaan vasten.

Moslims die medicijnen gebruiken lopen risico als ze meedoen aan de Ramadan. De vastenmaand Ramadan is donderdag 18 juni 2015 begonnen voor een groot deel van de ruim 800.000 Nederlandse moslims. Tijdens de Ramadan, dit jaar van 18 juni tot en met 17 juli, mogen zij dertig dagen lang niet eten, drinken, roken en vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is een tijd van opoffering, bezinning en vooral solidariteit met de armen.

Ouderen

Chronisch zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen hoeven niet mee te vasten. Ouderen wel, als hun gezondheid het toelaat. Moslims die medicijnen gebruiken lopen risico als ze meedoen aan de vastenmaand. Vaak beslissen ze zelf in die maand om hun medicijngebruik aan te passen. Ze nemen helemaal geen medicijnen in of slikken juist alles in één keer na zonsondergang. Hierdoor werkt het medicijn niet goed, ontstaan er bijwerkingen of reageert het lichaam anders op de medicatie. Ook het slikken van geneesmiddelen op een lege maag kan verkeerde gevolgen hebben.

Diabetes

Na zonsondergang wordt er vaak veel, heel zoet en vet gegeten. Dat heeft gevolgen voor mensen die om gezondheidsredenen een dieet volgen of cliënten met diabetes. Je kan je cliënt aanraden om ’s avonds redelijk licht te eten en juist de volgende ochtend een stevig ontbijt te nemen. Zo is het vasten beter vol te houden door het lichaam. Raad je cliënt in geval van diabetes of een dieet aan om met hun arts, apotheker of diëtist te overleggen.

Aanpassen

Soms is het mogelijk om het medicijngebruik aan te passen tijdens het vasten. Dat hangt wel af van de ziekte, het medicijn en de algemene gezondheidstoestand. Het medicijngebruik is in bepaalde gevallen uit te stellen, ook kan je cliënt het vasten onderbreken als de gezondheidsrisico’s te groot zijn. Op een later moment kan je cliënt die gemiste dagen inhalen.

Bron: www.zorgenwelzijn.nl