Indaad

Terug naar overzicht

‘Jongerenwerker kan radicale jongere niet bereiken’


Het is naïef te denken dat jongerenwerkers radicale moslimjongeren kunnen bereiken. Laat staan ze ervan weerhouden om naar Syrië te vertrekken, vindt Dennis Abdelkarim Honing. Tot voor kort salafistisch moslim.

‘Wij spraken helemaal geen professionals, wij omzeilden alles wat maar met de gemeente te maken had’, zegt Honing in Zorg + Welzijn magazine. Hij heeft het dan over de tijd dat hij tot een groep radicale moslims behoorde. Inmiddels is hij, nog steeds moslim, maar wel gederadicaliseerd. Dat deed hij allemaal zelf en daar kwam geen ronselaar of imam aan te pas.

Jeugdwerkloosheid

‘Ik heb veel jonge jongens extremer zien worden in hun geloof. Daar zaten heel intelligente jongens bij die keurige loonstrookjes ontvingen. Je kunt er dus niet van uitgaan dat jeugdwerkloosheid of een achterstandspositie de aanleiding is om te radicaliseren’, legt Honing uit.

Jongerenwerk

Radicalisering gaat over ideologie en dat maakt het volgens Honing redelijk onmogelijk voor bijvoorbeeld jongerenwerkers om deze jonge mannen in het vizier te krijgen of hun van gedachten te doen veranderen. ‘Salafisten willen geen contact met jongerenwerkers, want ze vinden hen een verlengstuk van de overheid. En deze overheid keuren ze af.’

Bron: www.zorgenwelzijn.nl

Foto: Geert Snoeijer