Indaad

Terug naar overzicht

‘Psychische problemen kosten maatschappij jaarlijks 20 miljard’


Psychische problemen kosten de maatschappij jaarlijks 20 miljard euro. Daarin zitten de kosten voor zorg, ziekteverzuim, productieverlies en arbeidsongeschiktheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat maandag door minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De 20 miljard euro komt overeen met 3 procent van de omvang van onze economie.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim twee derde van de Nederlanders met psychische aandoeningen of klachten toch werkt. Van de door de OESO onderzochte landen scoort alleen Zwitserland op dit punt hoger.

Nederland scoort slecht op het punt van het aantal ziekmeldingen van mensen met ernstige of matige psychische klachten. Dat ligt een derde tot de helft hoger dan het gemiddelde van alle OESO-landen.

Werk

In een reactie op het onderzoek benadrukt Klijnsma het belang van werk voor mensen met psychische problemen. “Het hebben van een baan, de dagelijkse omgang met collega’s, dat draagt er vaak toe bij om je beter te voelen.”

Volgens Klijnsma is het kabinet al bezig met de aanbevelingen uit het OESO-rapport. “Maar er moet nog veel gebeuren. De Participatiewet vergroot de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking en we geven degenen met psychische problemen speciale aandacht.”

Eén op de vijf mensen op de wereld heeft psychische aandoeningen of problemen, van wie 5 procent ernstig en 15 procent lichte of matige problemen.

Door: ANP

Bron: www.nu.nl

Foto: ANP

 Gepubliceerd:  1 december 2014