Indaad

Terug naar overzicht

Gemeente kent LVB-kinderen niet’


Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich grote zorgen over de zorg aan licht verstandelijk beperkte kinderen, na de decentralisatie in 2015. Volgens Dullaert weten de gemeenten niet hoe groot de groep is en waar de kinderen wonen.

De Kinderombudsman is bezorgd om de LVB-kinderen die na hun 18e buiten de zorg vallen en zelfstandig verder moeten. Ook zouden gemeenten te weinig zorg hebben ingekocht bij landelijke instellingen voor deze doelgroep.

‘Ik vraag me af of er straks voldoende en passende zorg is voor deze kwetsbare groep kinderen’, zegt Dullaert in het programma Altijd Wat. ‘Gemeenten kennen hun zwakbegaafde en licht verstandelijk beperkte inwoners niet. Hoe je dan goede zorg kunt verlenen is dan de vraag.’

Rekenen

Mensen met een licht verstandelijke beperking vallen niet op, ze zien er als normale mensen uit, legt Robert Didden, hoogleraar verstandelijke beperkingen uit. Maar door hun beperking kunnen ze bijvoorbeeld niet klokkijken, rekenen en teksten niet begrijpen. In Nederland is 16 procent van de bevolking zwakbegaafd of licht verstandelijk beperkt.

Zelfredzaamheid

Volgens Didden realiseren gemeenten zich niet wat deze groep aan zorg nodig heeft. ‘Gemeenten rekenen heel erg op de zelfredzaamheid van de burger. Mensen met een laag IQ zijn minder zelfredzaam, ik denk dat de gemeente te veel van deze mensen verwacht.’

Wat betekent de transitie voor kind met verstandelijke beperking? De zorg voor kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking valt vanaf volgend jaar onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Ze hebben hun professionele hulp vaak hard nodig. Hoe zorg je voor goede ondersteuning van deze kinderen en hun omgeving?

Misbruik

De hoogleraar ziet voldoende voorbeelden van mensen die misbruikt worden door anderen. Op de uitkijk staan bij een diefstal of als koerier in de drugshandel. ‘Mijn cliënten hebben dan toch onvoldoende in de gaten dat ze een groot risico lopen. Ze zijn het ideale slachtoffer voor bijvoorbeeld loverboys of andere  mensen die het niet goed met hen voorhebben.’

Begeleiding

De juiste begeleiding voor deze groep mensen is daarom belangrijk, stellen Didden en Dullaert in het programma. Ook na 1 januari 2015. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten geeft toe dat het moeilijk is om deze mensen te herkennen. De wijkteams moeten deze mensen gaan signaleren en ook familieleden, buren, vrienden, vrijwilligers en ambtenaren spelen een belangrijke rol.

Zorg

‘Ik zie dat bij de landelijke instellingen die zorg aan deze kinderen geven te weinig behandelplaatsen zijn ingekocht’, waarschuwt Dullaert. ‘De continuïteit van deze instellingen staat hiermee op het spel.’ Ook wordt de zorg voor kinderen die thuis wonen of begeleid zelfstandig wonen, gekort.

Check

De Kinderombudsman pleit voor een check wanneer deze kinderen 17 zijn om te kijken of ze voldoende zelfstandig en met behulp van familie verder kunnen. Zo niet, dan moet er een mentor komen die de jongere kan begeleiden. Nu bestaat dat nog niet en kunnen LVB-jongeren die 18 zijn gaan en staan waar ze willen.

Foto: ANP

Bron: www.zorgenwelzijn.nl