Indaad

Terug naar overzicht

PvdA wil aanpassing Wmo en 250 miljoen extra


PvdA-leider Diederik Samson wil dat mensen meer zekerheid krijgen over de continuïteit van de zorg bij de decentralisatie in 2015. Bovendien denkt hij dat er zo’n 250 miljoen euro extra nodig is voor cliënten bij de overheveling van zorg. Dat zegt Samson in een interview met dagblad Trouw.

‘In de Wmo moet een aantal dingen anders,’ zegt PvdA-leider Diederik Samson in Trouw. ‘We willen mensen die thuis wonen en dagbesteding en begeleiding hebben, de zekerheid geven dat ze de rechten die ze nu hebben, ook  houden.’ Verder wil Samson dat gemeenten een apart potje met geld reserveren om overgang van cliënten uit de huishoudelijke zorg soepel te laten verlopen. De PvdA-leider vindt dat thuiszorgorganisaties personeel over moeten nemen en dat werkgelegenheidsgeld van minister Asscher van Sociale Zaken ‘met grote urgentie’ moet worden ingezet om huishoudelijke hulpen om te scholen, bijvoorbeeld naar dagbesteding en begeleiding.

Onzekerheid

Diederik Samson, leider van de PvdA zegt dit in een interview met dagblad Trouw afgelopen zaterdag. Hij wijt een groot deel van de verkiezingsnederlaag van zijn partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aan de onzekerheid van mensen over de toekomst van de zorg voor ouderen. ‘Er is door het kabinet geen aansprekende schets van de toekomstige situatie van de zorg gegeven’, verklaart Samson. Hij pleit ervoor de Wmo te veranderen en extra geld voor de overheveling van de zorg uit te trekken: 200 tot 250 miljoen om mensen de garantie te geven dat ze hun huidige recht op zorg behouden. Dat geld moet uit de ‘ruimte op de VWS-begroting komen’ of van minister Dijsselbloem van Financiën.

Werkgelegenheid

Het is onverstandig om mensen in de huishoudelijke zorg te ontslaan, zegt Samson, ‘als ze straks weer allemaal nodig zijn.’ Hij wijst op de groeiende vraag naar zorg. Uitstel van de transitie van de zorg van AWBZ naar Wmo en Zorgverzekeringswet, zoals het CDA wil, ziet Samson niet zitten: ‘Dan maak je de onzekerheid onder mensen alleen maar groter.’

Wet Langdurige Zorg

Verder wil Samson dat er extra geld komt voor de Wet Langdurige Zorg om voor kwetsbare ouderen een plek in het verzorgingshuis te kunnen garanderen: ‘In technische termen heb ik het over mensen met een zorgzwaartepakket 4.’ Volgens Samson is het niet de bedoeling van de hervormingen dat mensen verplicht worden zelf meer te doen. ‘Mensen willen meer zelf en voor elkaar gaan doen en ze kunnen dat ook. Maar als je het niet redt, moet er een overheid zijn. Hopelijk wel in wat minder groteske vorm dan in de afgelopen decennia, die zorgkantoren van immense proporties heeft voortgebracht.’