Indaad

Terug naar overzicht

‘Wijkverpleegkundige is onvoldoende voorbereid op wijk’


De wijkverpleegkundige moet straks indiceren, coachen, samenwerken en preventieplannen opstellen in de wijk. Maar daar is de afgestudeerde, jonge wijkverpleegkundige nog onvoldoende op voorbereid. Zo blijkt uit onderzoek. Daarom start er een post-hbo Wijkverpleegkundige.

De jonge wijkverpleegkundigen voelt zich ook daadwerkelijk onvoldoende voorbereid, blijkt uit onderzoek door Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). De stichting bevroeg zo’n 350 wijkverpleegkundigen. Meer dan de helft gaf deze onzekerheid aan.

Competenties

Henk Rosendal is een van de oprichters van de SBW en ook lector Wijkzorg aan de Hogeschool Rotterdam. Hij zegt tegen TvZ dat het huidige hbo-v in toenemende mate opleidt tot basisverpleegkundige. ‘Na hun afstuderen beschikken zij vaak over onvoldoende competenties om als een volwaardig wijkverpleegkundige aan de slag te gaan.’ Het gaat dan niet zozeer om de verpleegtechnische handelingen, maar om vaardigheden als indiceren, coachen en samenwerken met andere disciplines in de wijk.

Ondernemen

‘De wijkverpleegkundige wordt straks verantwoordelijk voor een wijk’, stelt Rosendal. ‘Dan moet je gaan nadenken over hoe je de middelen gaat inzetten. Er komt meer nadruk op eigen regie van de patiënt. Je moet ondernemend gedrag gaan vertonen, onderhandelen, indiceren, toewijzen, innoveren en vernieuwingen implementeren. Dat is een enorme verandering’, aldus de lector in het interview met TVZ.

De wijkverpleegkundige wordt vanaf 2015 in het basispakket van de Zorgverzekeringswet opgenomen. Hiermee is geregeld dat iedereen straks recht heeft op verpleging en verzorging. ‘De wijkverpleegkundigen krijgen straks de ruimte om zelf in te schatten hoeveel tijd er nodig is voor een cliënt’

Maatschappelijk

Hbo-v’ers met het uitstroomprofiel maatschappelijke gezondheidszorg zijn weer te verschillend opgeleid, meent de lector. ‘Er is een grote variatie tussen de mgz-variant van de verschillende opleidingen.’ Wat deze afgestudeerde kan is bovendien sterk afhankelijk van de organisatie waar wijkverpleegkundigen daarna komen werken, aldus Rosendal.

Opleiding

De lector heeft de indruk dat werkgevers en wijkverpleegkundigen de omvang en urgentie van deze veranderingen nog niet zien. Daarom start de SBW een post-hbo Wijkverpleegkundige. Een opleiding met onder meer aandacht voor ondernemerschap en bijvoorbeeld zelfstandig indiceren. Naar verwachting start de opleiding in september 2014 met 15 studenten en daarna iedere drie maanden een nieuwe lichting bij voldoende aanmeldingen.

door ALEXANDRA SWEERS 12 mrt 2014

 Foto: ANP

Bron: www.zorgenwelzijn.nl