Indaad

Terug naar overzicht

Ombudsman wil veiligheidsscan na jeugdzorg


Jeugdzorginstellingen zouden verplicht moeten worden een ‘veiligheidsscan’ te maken van de leef- en thuissituatie van kinderen voordat ze op 18-jarige leeftijd de jeugdzorg verlaten. Daarvoor pleit kinderombudsman Marc Dullaert zondagavond in het programma KRO Brandpunt.

De ombudsman wijst vooral op de situatie van verstandelijk beperkte jong volwassenen die de jeugdzorg verlaten als ze 18 jaar worden. Tot nu toe vallen jongeren die in de hulpverlening zitten tot 18 jaar verplicht onder jeugdzorg. Daarna is zorg alleen mogelijk als ze zich vrijwillig melden voor een andere hulpvorm. Maar meestal verdwijnen de jonge cliënten na het bereiken van de volwassen leeftijd uit het zicht van de hulpverlening. Kinderombudsman Marc Dullaert pleit nu voor een veiligheidscan voor dat jongeren de jeugdzorg verlaten, om 18-plussers als het nodig is nog in zorg te kunnen houden.

Moord

De ombudsman deed zijn oproep zondagavond in KRO Brandpunt. Aanleiding is de dood van een verstandelijk beperkt meisje in Groningen, dat uit jeugdzorg thuiskwam in een onveranderd bedreigende situatie. Die omstandigheden zouden in juli vorig jaar hebben geleid tot de moord op het meisje. Volgens Brandpunt was in de jaren voor de dood van het meisje in zorgplannen regelmatig gewaarschuwd voor de gevaarlijke thuissituatie die haar wachtte. Het meisje zou zijn mishandeld met honkbalknuppels en riemen. De stiefvader is aangehouden op verdenking van moord, moeder is gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid.

Verplicht onderzoek

In de Brandpunt-uitzending wordt gesteld dat talrijke instanties op de hoogte waren van de bedreigende thuissituatie. Zo werd in december 2010 in een onderzoek van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling aanbevolen dat ‘betrokken instanties de risico’s op gevaar voor de kinderen afwegen en zo nodig ingrijpen’. Kinderombudsman Dullaert wil voortaan een verplicht onderzoek naar de veiligheidssituatie jongeren die de jeugdzorg verlaten: ‘Als dat hier zou zijn gebeurd, met een labiele moeder en een zedendelinquent als stiefvader, dan hadden alle alarmen op rood gestaan en was dit nooit gebeurd.’

Bron: www.zorgenwelzijn.nl

Foto: ANP Robert Vos