Indaad

Terug naar overzicht

Van Wajonger tot woonhulp in zorg


Cordaan gaat het personeelstekort in de ouderenzorg te lijf door jongeren met een verstandelijke beperking op te leiden en in dienst te nemen. ‘Als zij de tafels dekken, komen zorgmedewerkers meer toe aan wondverzorging.’

De verstandelijk beperkte jongeren (18-25 jaar) maken zich bijzonder nuttig in verpleeghuizen, omdat ze zorgmedewerkers eenvoudige, maar tijdrovende taken uit handen nemen. Ze dekken tafels, maken bedden op en helpen verpleeghuisbewoners de maaltijd te verorberen. Zodoende komen zorgmedewerkers meer toe aan kerntaken als het wassen van ouderen, medicatieverstrekking of het verzorgen van wonden.

Het initiatief biedt een oplossing voor twee problemen, want de carrièreperspectieven van een twintigjarige die moeite heeft met lezen en schrijven zijn niet best. Een roc-opleiding is bijvoorbeeld te hoog gegrepen. Vroeger kregen zulke jongeren na het volgen van speciaal onderwijs vaak een Wajonguitkering, maar de toelatingseisen daarvoor zijn in 2015 verzwaard.

Als grote Amsterdamse zorginstelling biedt Cordaan zowel dagbesteding aan verstandelijk beperkte jongeren als verpleeghuiszorg aan ouderen. Door het personeelstekort in verpleeghuizen ontstond twee jaar geleden het idee om de jongeren om te scholen tot ‘woonhulp’. “Zo snijdt het mes aan twee kanten,” aldus Gerda van der Meer, directeur Leerwerkbedrijf en dagbesteding bij Cordaan.

De opleiding tot ‘woonhulp’ duurt anderhalf jaar en is aangepast aan het lage intelligentiequotiënt (IQ) van de jongeren. Hun IQ-scores liggen tussen de 50 en 85, terwijl het gemiddelde in Nederland op 100 ligt. Hoogbegaafde mensen kunnen 150 halen. “Leren in de praktijk gaat voor deze jongeren beter dan leren uit een boek,” aldus Van der Meer.

 

Navolging

Bijzonder aan de opleiding tot woonhulp is dat er een baangarantie aan vastzit. Cordaan neemt vijftig jongeren in dienst – eerst tijdelijk, maar met als doel een structurele aanstelling. Het salaris ligt hoger dan het bijstandsniveau.

De gemeente Amsterdam stimuleert en financiert het initiatief vanuit de Participatiewet. “Wij zijn de eerste zorgorganisatie die jongeren met een verstandelijke beperking opleidt en in dienst neemt,” zegt Van der Meer. “Hopelijk krijgt dit navolging.”

De vijftig woonhulpen zijn echter niet voldoende om het capaciteitsprobleem in de verpleeghuizen van Cordaan op te lossen. “Toch heeft dit potentie als meer structurele oplossing,” aldus Van der Meer. Het is de bedoeling dat in heel Nederland in vijf jaar tijd 2.000 woonhulpen in dienst komen van zorginstellingen.

 

Bron: Het Parool

Datum: 20 december 2018

Auteur: Jop van Kempen